Közel húszezer ember él a veszprémi Haszkovó lakótelepen, nemhiába emlegetik úgy: város a városban.

Ha kiszakadna Veszprémből, akkor a megye negyedik legnépesebb települése lenne, csak néhány ezer fővel lemaradva Várpalota után. A rendszerváltás előtt a lakótelep több ezer embernek biztosított a korábbinál sokkal magasabb életszínvonalat, de az ezt követő lakásprivatizáció miatt a területi egyenlőtlenségek jelentősen megnőttek, a Haszkovó elszegényedett.

 A lakótelep alapkövét 1971. szeptember 24-én tették le. Vannak olyan szembetűnő tervezési hiányosságok, amelyeket nagyon nehéz utólag pótolni: nem terveztek sem sétálóutcát, sem nagyobb parkot, sem jól használható közösségi tereket. Ennek a mai napig tartó következményei vannak: egy 2018-as felmérés szerint a Haszkovón élők majdnem 90 százalékának az élete minden közösségi aktivitást nélkülöz, szabadidejüket jellemzően otthon töltik, egyedül vagy szűk családi-baráti körben.

Mindezen jellegzetességek kiemelten indokolttá teszik, hogy a veszprémi lakónépesség egyharmadának otthont adó Haszkovó lakótelepet olyan, valamennyi korosztály számára elérhető közösségi terekkel- és azokon megvalósuló programlehetőségekkel töltsük meg, amelyek közép- és hosszútávon megakadályozhatják a városrész további leszakadását, hosszú távon annak szegregálódását. Érdemes kiaknázni azt a felmérésekből ismeretes tényt, hogy az itt élő lakosság mintegy 70 %-a ragaszkodik környezetéhez, közülük jónéhányan pedig tesznek is érte. A lakótelepi köztérhasználat ösztönzése, a sportolás és bármely egyéb, a szabadidő hasznos eltöltését célzó egyéni- vagy közösségi aktivitást támogató kezdeményezések hozzájárulhatnak az itt élők komfortfokozatának növeléséhez.

A támogatás alapvető célja a fenti célok elérésének érdekében a lakótelep közterületeinek infrastrukturális fejlesztése, az ott élők közterületeken eltöltött idejének növelése, a szabadidős lehetőségek színvonalának emelése.

A támogatásból megvalósuló fejlesztések alapvető elemei:

·         Sport és játszóeszközök telepítése a frekventált helyeken

·         Utcabútorok telepítése

·         Köztisztasági célú fejlesztések

·         Állatbarát fejlesztések

·         Közbiztonsági célú beruházások

Nincs feltöltött tartalom!
Jelenleg nincs feltöltött tartalom!