ET-INF/1-2021-9409 - megítélt támogatás összege: 300.000.000 Ft

Közel húszezer ember él a veszprémi Haszkovó lakótelepen, nemhiába emlegetik úgy: város a városban.

Ha kiszakadna Veszprémből, akkor a megye negyedik legnépesebb települése lenne, csak néhány ezer fővel lemaradva Várpalota után. A rendszerváltás előtt a lakótelep több ezer embernek biztosított a korábbinál sokkal magasabb életszínvonalat, de az ezt követő lakásprivatizáció miatt a területi egyenlőtlenségek jelentősen megnőttek, a Haszkovó elszegényedett.

A lakótelep alapkövét 1971. szeptember 24-én tették le. Vannak olyan szembetűnő tervezési hiányosságok, amelyeket nagyon nehéz utólag pótolni: nem terveztek sem sétálóutcát, sem nagyobb parkot, sem jól használható közösségi tereket. Ennek a mai napig tartó következményei vannak: egy 2018-as felmérés szerint a Haszkovón élők majdnem 90 százalékának az élete minden közösségi aktivitást nélkülöz, szabadidejüket jellemzően otthon töltik, egyedül vagy szűk családi-baráti körben.

Mindezen jellegzetességek kiemelten indokolttá teszik, hogy a veszprémi lakónépesség egyharmadának otthont adó Haszkovó lakótelepet olyan, valamennyi korosztály számára elérhető közösségi terekkel- és azokon megvalósuló programlehetőségekkel töltsük meg, amelyek közép- és hosszútávon megakadályozhatják a városrész további leszakadását, hosszú távon annak szegregálódását. Érdemes kiaknázni azt a felmérésekből ismeretes tényt, hogy az itt élő lakosság mintegy 70 %-a ragaszkodik környezetéhez, közülük jónéhányan pedig tesznek is érte. A lakótelepi köztérhasználat ösztönzése, a sportolás és bármely egyéb, a szabadidő hasznos eltöltését célzó egyéni- vagy közösségi aktivitást támogató kezdeményezések hozzájárulhatnak az itt élők komfortfokozatának növeléséhez.

A támogatás alapvető célja a fenti célok elérésének érdekében a lakótelep közterületeinek infrastrukturális fejlesztése, az ott élők közterületeken eltöltött idejének növelése, a szabadidős lehetőségek színvonalának emelése.

A támogatásból megvalósuló fejlesztések alapvető elemei:
· Sport és játszóeszközök telepítése a frekventált helyeken
· Utcabútorok telepítése
· Köztisztasági célú fejlesztések
· Állatbarát fejlesztések
· Közbiztonsági célú beruházások
Öt helyszínen újultak meg vagy bővültek új eszközökkel játszóterek Veszprémben

Öt helyszínen újultak meg vagy bővültek új eszközökkel játszóterek Veszprémben

2023. szeptember 22. Forrás: https://www.veol.hu/helyi-kozelet/2022/06/ot-helyszinen-ujul
Brányi Mária alpolgármester (Fidesz–KDNP) elmondta, az Európa Kulturális Fővárosa 2023 program keretében mintegy 300 millió forintot kapott a városi játszóterek megújítására a VKSZ Zrt. A támogatásból városszerte számos játszótér megújult.

A keretösszegből mintegy 90 millió forint jutott a Jutasi úti lakótelepen lévő öt játszótér felújítására, újjáépítésére vagy bővítésére. A Stromfeld utcában új játszóteret építettek a régi helyett, a Haszkovó utca 33.-nál crossfit parkot alakítottak ki, a Deák iskolánál és a Barátság parkban jelentősen bővült az eddigi játszótér. A Kálvin János parkban a játszótér területe csaknem a kétszeresére nőtt , valamint korszerű fitneszparkot is kialakítottak. Az alpolgármester reményét fejezte ki, hogy a lakókörzetek közösségi tereit egyre inkább belakják a veszprémiek. Hozzátette, a játszótereken nemcsak a 3-14 éves korosztályt, hanem a crossfit parkokkal az idősebbeket is megszólítják.

Temesvári Balázs, a VKSZ Zrt. vezérigazgatója elmondta, a játszóterek megújításakor a helyi igényekre alapoztak, és igyekeztek a lehető legtöbb korosztálynak kedvezni, így több helyszínen helyeztek el crossfit eszközöket. Hozzátette, a Deák iskolánál kihelyezett új játszóeszközök a mozgáskorlátozottak által is használhatók. A gyerekeknek szóló eszközöknél a mozgáskoordinációt fejlesztő, kreativitást igénylő eszközöket részesítették előnyben. A vezérigazgató felidézte, a program korábbi fejlesztéseként létesült kutyafuttató Veszprémben, és újult meg az A part alatt – Népmesék játszótér.
MÉG TÖBB ÉS GAZDAGABB JÁTSZÓTÉR VÁRJA A VESZPRÉMI CSALÁDOKAT

MÉG TÖBB ÉS GAZDAGABB JÁTSZÓTÉR VÁRJA A VESZPRÉMI CSALÁDOKAT

2022. június 15. Forrás: 64925-meg-tobb-es-gazdagabb-jatszoter-varja-a-veszpremi-csal
A VKSZ Zrt. kivitelezésében városszerte hat helyszínen épültek vagy újultak meg játszóterek – a legfrissebbet kedden adták át a Kálvin János parkban.

A játszótér átadóján Brányi Mária alpolgármester elmondta, a VKSZ Zrt. 300 millió forintot nyert el a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program pályázatán a városi köztéri játszóterek megújítására, ebből eddig mintegy 100 millió forintot kifejezetten a Haszkovó lakótelep játszótereinek korszerűsítésére költöttek.

Ennek eredményeként ötven százalékkal növelték a Barátság parkban a játszóteret, ahol egy nagyszabású tornyot, hintát és forgójátékot helyeztek el. A Deák Ferenc Iskola előtti téren egy kötélpiramist, valamint a mozgásukban korlátozott gyerekek igényeit is figyelembe vevő homokozót és körforgót alakítottak ki, a Haszkovó utcai játszótér egy komplett crossfit parkkal egészült ki, míg a Stromfeld Aurél utcai játszótér teljesen megújult.

A legnagyobb fejlesztés a Kálvin János parkban zajlott le: a Kis Pagony játszótér mellett korszerű ütéscsillapító burkolaton két, az atomok alakját utánzó modern kötélpályát, valamint egy baba-mama hintát építettek, emellett egy crossfit park is létrejött. A parkban így már minden korosztály talál magának megfelelő szórakozási formát, hiszen a Smaragdváros projekt keretében korábban kialakított pihenőkert, gördeszkapálya és játszótér is várja a látogatókat.

Az alpolgármester bízik benne, hogy a fejlesztésekkel sikerül még inkább kicsalogatniuk a lakótelepen élőket és elérniük, hogy a közösségi tereket egyre jobban belakják a veszprémiek.

Temesvári Balázs, a VKSZ Zrt. vezérigazgatója örömét fejezte ki, amiért projektgazdaként részt vehettek a fejlesztésekben. Veszprémben ma közel ötven játszótér található, s fontosnak tartják, hogy ezek a helyi igényeknek és szélesebb korosztálynak is megfeleljenek, éppen ezért alakítottak ki több helyen mozgásukban korlátozott gyerekek számára is élvezhető játékokat, valamint az egészség megőrzését és a mozgáskoordináció fejlesztését segítő crossfit pályákat. Az eszközök ráadásul a szabadidő hasznos eltöltése mellett közösségi találkozóhelynek is alkalmasak.

Az EKF projekt részeként újult meg korábban a Népmesék játszótér a Veszprémvölgyben, valamint jött létre a Barátság parkban a kutyafuttató és ügyességi pálya.
Több hír
Jelenleg nincs feltöltött tartalom!