VESZRPÉM MJV KLÍMASTRATÉGIA KIDOLGOZÁSA ÉS KLÍMTUDATOSSÁGOT ERŐSÍTŐ SZEMLÉLETFORMÁLÓ PROGRAMOK MEGVALÓSÍTÁSA

KEHOP-1-2-1-18-2019-00247

Megítélt támogatás: 19.985.000 Ft

Támogatási intenzitás: 100 %

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata 19.985.000 Ft vissza nem térítendő Európai Uniós támogatást nyert el klímastratégia kidolgozására, valamint a klímatudatosságot erősítő szemléletformáló programok megvalósítására, amely projekt a VKSZ Zrt. aktív közreműködésével valósul meg.

A projekt időtartama alatt társaságunk Veszprém Megyei Jogú Város klímastratégiájával összhangban interaktív tematikus szemléletformáló programokat szervez meg és bonyolít le.

Programsorozatunk érinti a fenntarthatóság szempontjából kiemelt területeket olyan akciók keretein belül, amelyek valamennyi korosztály számára választható alternatívákat kínálnak egy környezettudatosabb életszemlélet és életvitel kialakításában. Rendezvényeink között szerepel a zöldhulladék-gazdálkodás jegyében házi komposztálást népszerűsítő 4 alkalmas programsorozat, valamint ugyanezen céllal életre hívott információs táblakampány, amelynek keretein belül edukatív célú, figyelemfelkeltő táblákat helyezünk el veszprémi kertészetek bevonásával. Klímavédelmi ismeretterjesztő kiadványt indítunk útjára a Szent István Egyetem munkatársaival együttműködve az alternatív zöldgazdálkodás jó gyakorlatait, külföldi példáit bemutatva, valamint a VKSZ Zrt. Haszkovó utcai ügyfélszolgálatán házi komposztálást demonstráló magas ágyást létesítünk, információs táblával.

Programsorozatunk nyitányaként 2020. szeptember 18-án a Kálvin János Parkban „Vadvirágos Piknik” címmel a klímatudatosságot és a zöldfelületi gyepgazdálkodást fókuszba helyező nagyszabású rendezvényt szervezünk.

 

KOMPOSZTÁLÁST NÉPSZERŰSÍTŐ TÁBLAKAMPÁNY

KOMPOSZTÁLÁST NÉPSZERŰSÍTŐ TÁBLAKAMPÁNY

2020. október 20.

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata 19.985.000 Ft vissza nem térítendő Európai Uniós támogatást nyert el klímastratégia kidolgozására, valamint a klímatudatosságot erősítő szemléletformáló programok megvalósítására, amely projekt a "VKSZ" Zrt. aktív közreműködésével valósul meg.

A projekt időtartama alatt a "VKSZ" Zrt. Veszprém Megyei Jogú Város klímastratégiájával összhangban tematikus szemléletformáló programokat szervez meg és bonyolít le. Ezen programok sorát erősíti egy komposztálást népszerűsítő programsorozat, amelynek keretein belül 2020. szeptemberében 200 db komposztláda kiosztására került sor a téma iránt érdeklődő veszprémi lakosság körében.

A programsorozat következő állomásaként a "VKSZ" Zrt. 5 veszprémi kertészet bevonásával információs táblakampányt indított útjára, amelynek célja ugyancsak a házi komposztálás népszerűsítése. Az információs táblakampányban részt vevő veszprémi kertészetek: Szent Dorottya Mezőgazdasági Szakbolt, OBI Veszprém, Fórumkert Kertészeti Szaküzlet, Kiskertész Gazdabolt,Veszprémi Piac és Vásárcsarnok
KOMPOSZTÁL A VÁROS

KOMPOSZTÁL A VÁROS

2020. október 9.
KOMPOSZTÁL A VÁROS

Nagy érdeklődésnek örvendő komposztálást népszerűsítő akciónk keretein belül szeptember 18-án 200 db komposztládát osztottunk ki a veszprémi lakosság körében.

Az azóta eltelt időben folyamatosan érkeznek a fotókkal kísért beszámolók, amelyeken keresztül betekintést nyerhetünk a komposztládák használatba vételébe, a felhasználók tapasztalataiba.

Örömmel látjuk, hogy a veszprémi lakosság ennyire nyitottan és aktívan vesz részt azon kezdeményezéseinkben, amelyeken keresztül a környezettudatos hulladékgazdálkodás alternatíváira és azok jelentőségére szeretnénk felhívni a figyelmet.

Álljon itt egy kis ízelítő egy kedves résztvevőnktől, aki alábbiakban osztotta meg velünk tapasztalatait saját házi komposztálásának folyamatáról:

"Köszönetemet fejezem ki a komposztládáért, nagy hasznát veszem.

Szeptember 18-án szerencsésen hazavittem segítséggel a komposztládát és sikeresen össze is állítottuk.

Kihasználva a szép napsütéses időt, a lehullott faleveleket összegyűjtöttem és a komposztládába raktam, majd belekerült az előző héten lenyírt fű is, ami a melegben már kicsit összeszáradt.
Az almafám lemetszett ágainak egy részét belemetszegettem, majd lágyszárú zöld hulladék került bele, a tetejére szórtam egy kis földet és alaposan megöntöztem. Meg is tellett a komposztláda.

Szeptember 22-én újabb dolgok kerültek a komposztládába.
Az előzőleg púposra rakott komposztládában összetömörödött a bele rakott zöldhulladék.
Lehet belerakni a következő mennyiséget.
Belekerül ételhulladék: tojáshéj, melyet összemorzsolva rakok bele, sárgarépa, karalábé, paradicsom hulladék.
Aztán lenyesett faágat aprítok még bele, tetejére földet szórok és megöntözöm.
A komposztládát kissé árnyékos helyen állítottuk fel, hogy a meleg nap ne szárítsa ki.

Szeptember 30-án a komposztládába az ételhulladék mellé a tojástartó dobozát apróra tépdesve dobálom bele. Majd összegyűjtött falevelek és összevágott ágak kerülnek a tetejére.
Megint megtellett a komposztláda.

Október 1-én ismét komposztálok.
Összevágott ágakat, lágyszárú növényeket: paradicsom, cukkini szárakat rakok bele. Ennek tetejére papírdarabok és az összegyűjtött falevelek kerülnek. Majd megöntözöm.

Október 8-án a kerti munkámat azzal kezdtem, hogy villával megforgattam a komposztot. Az előző napokban az egyik eperágyást megszüntettem, mert rózsákat ültettem a helyére, így az eperszárak innen a komposztba kerültek. Majd lágyszárúak, például a pünkösdi rózsa szárai, a fekete nadálytő szárai, (ami igen jó komposztnak) kerültek bele. Papírdarabokat is szórtam (színes papírt nem szabad a festékanyag miatt), majd megint lágyszárúak következtek és föld került a tetejére, aztán megöntöztem."

Köszönjük szépen ezt a részletes, gyakorlati tudnivalókkal gazdagon tűzdelt komposztnaplót.
Több hír